Галет с праскови, бадемов крем и шамфъстък

Необходими продукти

350 гр. брашно, щипка сол, 1 супена лъжица захар, 250 гр. студено масло, нарязано на кубчета, 1 жълтък, 120 гр. студена вода.
За бадемовия крем с шамфъстък: 100 гр. меко краве масло, 100 гр. бяла кристална захар, 100 гр.бадемово брашно, 1 яйце, 100 гр. паста от шамфъстък, 10 гр. пресято брашно.
За плънката:2-3 обелени праскови, 2 супени лъжици захар, 1 чаена лъжица нишесте, 1 супена лъжица портокалов или лимонов сок.

Начин на приготвяне

В кухненски робот смесваме всички продукти без водата и жълтъка. 

Блeндираме докато сместа стане на ситни трохи (пясък).

Накрая добавяме жълтъка и водата, пулсираме за кратко.

Разделяме тестото на две равни части , опаковано в стреч  фолио и охлаждаме минимум за час преди употреба.

Приготвяне на бадемовия крем с шамфъстък:

В миксер разбиваме мекото масло за около 5 минути.

Добавяме захарта и бием за още 3 минути.

Добавяме пастата, бадемовото брашно, брашното и яйцето.

Прехвърляме крема в пош. 

Сглобяване и печене:

Тестото се разточва и от него се изрязват 4 кръга с диаметър около 16-18см.

Поставят се в тава върху хартия за печене и в средата на всеки се слага бадемов крем и отгоре се подреждат плодове.

Краищата на тестото се сгъват навътре като покриват част от пълнежа. Отгоре се поръсва малко захар и галетите се прибират в хладилник за 20-30 минути.

Фурната се загрява на 180°C. Галетите се пекат 30-40 минути, или докато придобият златиста коричка.

*Посочените необходими продукти са за 1 голям галет или 2 по-малки галета.

Обратно в списъка